Les 6 - Maak je eigen dynamische titelkader

In les 2 hebben we geleerd hoe je attributes kan maken en gebruiken en in les 4 leerden we hoe je dynamische blocks kan maken.
In deze les passen we beide zaken toe om een nette multifunctionele titelkader te maken.

Voordat je start met het toevoegen van dynamische eigenschappen is het het eenvoudigst om er voor te zorgen dat je kader volledig klaar is. Je maakt het jezelf een stuk eenvoudiger als je rond je kader ook een rechthoek tekent ter grootte van het gebruikte papier. Als je dit doet in een layer die niet mee afgedrukt wordt zal deze niet voor problemen zorgen.

Mocht je zelf nog geen kader hebben kan je deze oefening afronden met mijn basistekening.

Bewerk je kader in de block editor door op je kader te dubbelklikken. Je krijgt links van je scherm een Tool palette met 4 tabs. We starten nu met het gebruiken van de tap “Parameter Sets”.
Klik hierin op de knop Linear Stretch:
Linear Stretch

Nu kan je een maataanduiding plaatsen. Doe dit volgens deze volgorde:
Maat plaatsen

Dit is de afstand van je stretch die je achteraf kan gaan aanpassen. Het kruisje aan “1” zal een vast punt zijn, de blauwe pijl aan “2” zal je toelaten om het block te stretchen.
Je hebt nu een parameter getekend, nu dien je hier nog een actie aan te koppelen. Dat kan je doen door te klikken met de rechtermuisknop om dit knopje: Stretch action te klikken en te kiezen voor “Action Selection Set” gevolgd door “New Selection Set”.
Eerst dien je de Stretch actie te bepalen, vervolgens dien je de objecten te selecteren die deze stretch dienen te volgen:
Selecteer de stretch zone

Merk op dat je de gele driehoek niet meer ziet staan in de net gebruikte knop.
Je kan nu de Block Editor sluiten en je uitgevoerde handelingen testen. Als je je kader nu selecteert staat er als alles goed gedaan is rechtsonder de kader een blauwe pijl. Als je hierop klikt kan je de breedte van je kader vrij aanpassen.
Je kan verder je block aanpassen via het commando bedit.
Als je de naam van de net geplaatste maat wil aanpassen kan dit door te dubbelklikken op de huidige naam. Ik pas deze naam aan naar: breedte.
Activeer de properties (verkort commando pr) en selecteer de maat “breedte”. Je vindt in de lijst onder andere:
Properties

Het “Dist type” bepaalt hoe de lengte kan veranderen. Als je klikt op None kan je kiezen voor “List”, je krijgt dan:
List

Dit zorgt ervoor dat de breedte van de kader enkel vooraf bepaalde breedtes kan hebben. Dit doen we om ervoor te zorgen dat de kader enkel standaard DIN formaten kan krijgen. Klik rechts naast de “420.0000” op het kleine knopje met 3 puntjes. Nu kun je volgende warden invoeren: Herhaal voorgaande stappen om de hoogte aan te passen:
Hoogte aanpassen in dynamisch block

Geef hier de volgende waarden op via de properties bij Value Set: Als je alles nu echt netjes wil maken kan je nog een Lookup Set toevoegen zodat je kan kiezen uit een lijst papierformaten met de juiste breedte en hoogte reeds vooraf gedefiniëerd.

Als je nog vragen hebt over deze les kan je deze altijd stellen in het forum.

Aangepast zoeken