Les 6 - Afbeelding omzetten naar CAD tekening

Soms gebeurt het dat je moet vertrekken van een afbeelding of een tekening op papier. Indien het een tekening op papier is kan je deze inscannen (liefst op een zo hoog mogelijke resolutie) en dan heb je ook een afbeelding. Hoe je hier een werkbaar CAD bestand van maakt leer je hier.

Deze les wordt gestart met volgende afbeelding, gehaald van deze site.

start tekening

Je kan een afbeelding inladen in AutoCAD via imageattach, maar dan heb je enkel een afbeelding, niets bruikbaar. Er is dus hulp van buitenaf nodig.

Er zijn heel wat oplossingen om raster bestanden om te zetten naar vector bestanden, maar waarom betalen als het gratis kan? Met de gratis versie van WinTopo kom je al een heel eind. Wintopo Freeware is te downloaden vanaf www.softsoft.net.

Na het downoaden en installeren dien je dit programma te openen. Hier kies je voor open en open je de om te zetten afbeelding. Het enige wat je nu moet doen is klikken op het handje 'One -Touch Vectorisation'.

start vectorisation
Afhankelijk van de complexiteit van je tekening heeft het programma wat tijd nodig om te rekenen en krijg je je overtrokken tekening te zien:

start vectorisation
Het enige wat je nu nog moet doen is kiezen voor File - Save Vector As....
Nu heb je een dxf bestand gemaakt van je afbeelding. Dit bestand is bewerkbaar, maar de schaal zal niet kloppen. Dit corrigeren we in AutoCAD.

Open het dxf bestand in AutoCAD. Zoals je ziet is dit niet echt schitterend, maar bij gebrek aan beter moeten we het soms doen met dit soort tekeningen.

dxf in autocad
Nu moet deze tekening nog verschaald worden om echt nuttig te worden. Via de omrekenmodule komen we te weten dat 46 Feet gelijk is aan 14.020,8 mm. Ik teken nu een lijn van deze lengte.
Om straks niet tegen de limieten aan te lopen is het handig nu even te zoomen naar extends. Zoom hierna terug in zodat je je te verschalen tekening duidelijk ziet. Het eigenlijke verschalen gebeurt met align.
Voer het commando in, dit kan met de verkorte alias al.
Selecteer de te verschalen objecten.
Klik nu volgende punten aan in de afgebeelde volgorde:

align in actie
Aangezien het gaat over een 2D tekening heeft AutoCAD voldoende aan 4 punten, dus na het vierde punt mag je klikken op de rechtermuisknop. Nu krijg je volgende vraag:
Scale objects based on alignment points? [Yes/No] :
Hier kies je voor Yes. Nu wordt je hele tekening verschaalt naar de juiste grootte.
De tekening die je nu krijgt is niet schitterend, maar het is beter dan niets.

Als je nog vragen hebt over deze les kan je deze altijd stellen in het forum.

Aangepast zoeken