Les 4 - Dynamische blocks

Dynamische blocks bestaan sinds versie 2006 en is een heel krachtig iets, maar jammer genoeg zie je dit nog altijd weining gebruikt worden. Zelf ben ik een grote liefhebber, het kan je werk een heel stuk vereenvoudigen. Op cad-notes.com vond ik een hele mooie lessenreeks die ik mocht vertalen, herwerken en publiceren.
Doe er je voordeel mee.

Dynamische muur

Als je bijvoorbeeld een eenvoudig grondplan moet tekenen kan je heel wat sneller werken als je gebruik maakt van een dynamisch Block van een muur. Als je dit Block dan in je template plaatst heb je deze altijd bij de hand. Om te beginnen bereiden we ons voor door volgende layers aan te maken:Hierna teken je je objecten met de net gemaakte layers:De muur zelf is 140 mm dik en hierbij komt langs elke kant een plaasterlaag van 10 mm. De totale lengte is 500 mm.

Het block aanmaken

Maak het Block aan en geef als titel:
Muur_140+plaaster
en als insertion point het midpoint op de kop van de muur:Nu heb je een Block, maar deze is nog niet dynamisch.

De actie toevoegen

Open je Block nu in de blockeditor. Je ziet dat er 'palettes' bij komen. Open eerst het palette Parameters.

Kies hier voor Linear parameter. Plaats deze parameter zoals aangegeven. Dit gebeurt zoals het plaatsen van een maat:Je kan zien dat er 2 blauwe pijlen zijn. Het Block moet echter maar langs 1 zijde uitgerokken kunnen worden. Selecteer dus de linkse blauwe pijl en verwijder deze.

Open het Properties (verkort commando pr )palette en selecteer de maat.Nu kan je de naam aanpassen naar muurlengte.De parameter staat nu correct en is handig benoemd. Nu moeten we de actie definiƫren.

Klik hiervoor op het palette "Actions" en klik op Stretch:Je dient dan een aantal stappen te doen:
Parameter selecteren (blauwe maat)
Parameter punt: Hier kies je het punt onder de blauwe pijl zodat we hier de muur gaan kunnen uitrekken.
De stretch actie, zoals je een klassieke stretch zou uitvoeren:De objecten die aangepast moeten worden:
Als je alles correct hebt uitgevoerd mag je nu je Block bewaren en de blockeditor afsluiten en je Block testen.Download hier het resultaat.


Betonnen kolom

Maak eerst volgende layers aan:Teken nu een rechthoek van 400 x 400 mm en arceer deze. Gebruik hiervoor de net aangemaakte layers.Maak hier een Block van en kies als insertion point het midden van deze kolom met als naam: Kolom_Rechthoekig en open deze kolom erna in de Block editor.Nu geef je maak je een horizontale stretch en een verticale stretch van deze kolom.Open het properties palette en selecteer Distance 1. Pas nu volgende zaken aan: Doe nu hetzelfde voor Distance 2.Hierna dien je nog de stretch action toe te voegen bij elke distance. Het verschil met de vorige opgave is dat je dit nu 2 keer dient te doen.Download hier het resultaat.


Deur

Start met het tekenen van volgende tekening in een gepaste layer. De maatvoering dien je niet mee over te tekenen.Maak hier een Block van met de naam "Deur_enkel" en kies zelf een handig insertion point.

In de Block editor plaats je de parameter en hernoem je deze naar Breedte:Let goed op de begin en eindpunten van de maat. Merk op dat de blauwe pijl verzet is na het plaatsen van de maat.
Nu dienen we de acties toe te voegen. We beginnen met de stretch atie:Merk op dat er maar een klein gedeelte geselecteerd is. De zwaaibeweging van de deur kunnen we niet op deze manier mee vergroten zonder vervorming van de cirkel, dus deze dien je uit je selectie te verwijderen. (shift toets + selecteer de boog). Om de schuine indicatielijn en de boog mee te laten aanpassen maken we gebruik van een scale action. Werkwijze:


Meer opties

Als je dit Block gaat gebruiken in een ontwerpplan zal je deze deur vaak moeten spiegelen om deze te plaatsen zoals jij het wenst. Om dat extra werk te vermijden kan je je dynamische Block van extra acties voorzien.
Deze keer gaan we de parameter en action in 1 keer toevoegen. Dat doe je via het palette 'Parameter sets', kies hier voor 'Flip Set'.
Plaats de Flip Set als volgt:Het enige wat we hiermee doen is een spiegellijn aanmaken. Nu dienen we de action nog van objecten te voorzien. Dat doe je door met de rechtermuisknop te klikken op het mirror symbool (met uitroepteken) en te kiezen voor Action Selection Set - New Selection Set
Nu dien je alles te selecteren, maar doe dit niet manueel. Typ eenvoudigweg all, zo ben je zeker dat je alles mee hebt.
Je kan nu je Block bewaren en eens testen.

Als laatste kan je nu nog een Parameter Alignment toevoegen. Dit maakt het je gemakkelijk om een deur dezelfde verdraaiing te geven als een schuine muur. Om dit te bekomen dien je enkel de parameter toe te voegen, daarmee is de kous af.

Download hier het resultaat.


Visibility state

Een andere optie die zeer handig kan zijn is de visibility state. Om de werking hiervan te illustreren dien je volgende tekst en tekening over te nemen:Maak hier een Block van met de naam Goedgekeurd.
Bewerk dit Block in de Block editor en plaats er een Visibility set (palette: Parameter Sets). Plaats dit tussen de ja en nee.Klik op de knop Visibility states in het lintIn dit venster verander je de naam "VisibilityState0" naar 'Ja' en maak je een nieuwe 'Nee' aan en bevestig.

Nu kan je met de knoppen in het lint alles naar wens aanpassen:1: zorgt ervoor dat je ook de verborgen objecten kan zien.
2: laat je toe objecten zichtbaar te maken in de actieve visibility state
3: laat je toe objecten te verbergen in de actieve visibility state.

Om de visibility state "Ja" goed te maken klik je dus in het lint in het drop-down menu (hierboven onder de nummers) op "Ja"
Klik vervolgens op knop 3 en dan op het kruis achter neen.
Herhaal dit ook voor de state 'Nee'.

Bewaar je Block, sluit de editor en test.

Download hier het resultaat.


Mijn bronnen:
Dynamische muur
Kolom
Deur


Aangepast zoeken