Software review: Zwcad 2014+ Pro

Enkele jaren geleden heb ik het AutoCAD alternatief ZWCAD 2011 getest. Ondertussen zijn er al enkele nieuwe versies geweest. Deze heb ik niet getest, maar naar aanleiding van een forumbericht van "joericad" kwam versie 2014 onder onze aandacht. Dat vraagt om een nieuwe test zonder vooroordelen!
Hetgeen al opvalt nog voor je start met zwcad+ 2014 Pro is de grootte van de download, deze is slechts 232Mb! De installatie verloopt zoals we dat kennen bij de meeste programma's, hier valt dus niet veel over te zeggen.

Eerste indrukken
ZWCAD+ 2014 is ook overgestapt van de klassieke knoppen naar het Microsoft lint. We zien dat de knoppen en de positie van de knoppen en tabbladen zo goed als identiek zijn aan deze van AutoCAD. Dit maakt niet zo veel uit voor nieuwe gebruikers, maar voor mensen die zouden overstappen is dit alvast een hindernis minder.


In bovenstaand screenshot kan je ook zien dat er standaard tabbladen aanwezig zijn om te wisselen tussen je openstaande tekeningen.

Gebruik
Ik heb een aantal opdrachten uitgewerkt in ZWCAD+2014 Pro. Voor zowat alle basisbewerkingen maakt het niets uit of je aan het tekenen bent in AutoCAD of in ZWCAD+ 2014. Ook de verkorte commando's (alias) zijn zowat allemaal identiek. Ik durf me er niet voor de volle 100% over uitspreken omdat ik door de jaren heen wel wat heb aangepast binnen AutoCAD.
Het verschil zit hem vooral in de details. Zo plaats ik de menubar wel eens zichtbaar, die optie vind ik niet terug. Ik heb ook meerdere locaties voor plot style tables, ook dit kan niet. Een pdf importeren lukt jammer genoeg ook niet met pdfattach. Dit zou wel in ontwikkeling zijn en beschikbaar komen in een volgende versie. De vorige zaken zijn vrij eenvoudig te omzeilen, maar dit laatste vind ik toch een tekortkoming.

Extra's
Smartmouse
Smartmouse is een nieuwe manier om sneller te tekenen. Het staat je toe door middel van "gestures" een commando op te starten. Wanneer je een lijn wil tekenen kan je bijvoorbeeld de rechtermuisknop ingedrukt houden en naar beneden en onmiddellijk naar rechts vegen. Je krijgt dan even een blauwe L op je scherm.Een nadeel vind ik persoonlijk, dit werkt niet als je de otie "Shortcut menus in drawing area" uit hebt staan. Dit is zowat het eerste wat ik doe bij elke AutoCAD install.Daarnaast vind ik de gelijkaardige functionaliteit binnen Solid Edge vele malen netter en gebruiksvriendelijker uitgewerkt.

screenshot binnen Solid Edge van Siemens

Smartvoice
Deze functie is er eentje waarvan ik niet weet wat ervan te denken en al zeker niet of het gaat aanslaan. Deze functie laat je toe een audio fragment in een tekening te plaatsen. Dit wordt gepresenteerd als de opvolger van de gekende revision cloud. In theorie is dit handig, maar het moet niet gezegd dat audio niet afgedrukt wordt door een plotter.
Ik zie het dus vooral gebruikt worden wanneer tekeningen tussen afdelingen uitgewisseld worden.

Compatibiliteit
De tekeningen zijn zowat perfect compatibel. Ikzelf heb tekeningen bewerkt en opgeslagen in ZWCAD die in AutoCAD gemaakt zijn en omgekeerd zonder problemen. Daarnaast kunnen AutoCAD .NET projecten bijna 1 op 1 hergebruikt worden binnen ZWCAD+ 2014. Dit heb ik "van horen zeggen", want hier heb ik zelf totaal geen ervaring mee.

ZWCAD Touch Of je nu met ZWCAD+ 2014 gaat werken of niet, hun app die erbij hoort is voor iedereen gratis beschikbaar en een sterke aanrader! Ik heb een iPad2, een vrij oud model dus en toch kan ik hierop zeer vlot mijn dwg bestanden bekijken, maatvoering plaatsen, markeringen aanbrengen, lagen aan en uit zetten,...Een echte aanrader dus!
iPad download link
iPhone download link
Play store link

Wat mis ik?
Een eerste zaak die voor mij zeer belangrijk is die ik mis is de mogelijkheid om een dynamische Block aan te maken. Je kan wel dynamische blocks gebruiken, maar niet aanmaken. Deze mogelijkheid zou wel voorzien zijn in een volgende versie. Daarnaast gebruik ik AutoCAD ook weleens om een grote zaal in 3D te tekenen en te renderen. Als je dit wil blijven doen moet je een extern render programma aanschaffen.
Een laatste zaak die niet mogelijk is, is parametrisch tekenen. Dit werkt sinds enkele versies wel in AutoCAD, maar in de honderden tekeningen die ik van verschillende kantoren de laatste jaren ontvangen heb, heb ik nog nooit een tekening gezien waar er "Constrains" aanwezig waren.

Conclusie
Veel staat of valt met hoeveel je geld je wil of kan geven voor je CAD programma. Als prijs geen issue is dien je na te kijken bij jezelf welke zaken je belangrijk vindt. Een hulp kan deze matrix zijn:
//zwcad.be/vergelijking-zwcad2014-autocad
Ik zou je ook zeker aanraden om eerst de gratis 30-dagen trail te testen.
Voor sommige die-hard gebruikers zal AutoCAD nog altijd de enige juiste keuze zijn, maar voor velen zal ZWCAD+ 2014 een zeer waardig alternatief zijn. Ook maakt de lage prijs het mogelijk om meer licenties in huis te halen voor minder geld.
Hoe dan ook, de keuze zal zeer persoonlijk zijn, maar ik raad je zeker aan om er eens goed naar te kijken.

Mocht je interesse hebben kan meer info vinden via:
www.zwcad.be

Aangepast zoeken