Software review: Zwcad 2011 Pro

Er is heel wat aan software te vinden op de CAD markt. Van 2D tot 3D en van gratis naar zeer duur.
Vanuit mijn werk situatie heb ik ervaring met het tekenen met AutoCAD (versie 14 -> 2011) en Solid Edge (8 -> ST3). Beide programma's zijn zeer goed, maar ook zeer duur. Gelukkig komen er de laatste jaren wat budget vriendelijke CAD programma's op de markt.

Eéntje hiervan is ZWcad Pro van ZWsoft. Dit programma toont heel sterke gelijkenissen met AutoCAD wat het voor een ervaren AutoCAD tekenaar heel eenvoudig maakt om over te stappen. Het eerste wat opvalt als je ZWcad 2011 opent is dat er nog steeds gekozen wordt voor de klassieke knoppen en niet het door Microsoft Office gepushte lint. Daarnaast springt ook de tab balk boven het tekenvelt in het oog. Dit maakt het eenvoudiger om te wisselen tussen verschillende tekeningen die open staan in ZWcad.Sinds ik gebruik maak van AutoCAD 2012 ben ik niet meer tevreden over de array functie. Het dialoog venster is er door Autodesk uit gehaald. Dit is dus het eerste wat ik test in ZWcad en wat zie ik:Persoonlijk vind ik dit een heel goed punt. Waar er wel in mee gegaan is, is de mogelijkheid om parametrisch te tekenen. Deze methode van tekenen is totaal nieuw voor de meeste AutoCAD tekenaars, maar kan soms een echte meerwaarde zijn. Leuk dat dit hier ook mogelijk is.
Een ander verschil is dat zwsoft (nog?) niet is overgestapt naar de floating palettes. Ik ben nooit een grote voorstander geweest van deze floating palettes aangezien deze heel wat vertragingen geven. Goed te zien dat er hier niet is gegaan voor deze eye candy, maar voor het rauwe functionele.

Na een tijdje te tekenen in ZWcad 2011 merk ik eigenlijk dat dit programma echt goed werkt. Enkele jaren geleden heb ik eens IntelliCAD 2000 getest, maar dat was een echte kwelling. Ik was blij dat ik voldoende budget kreeg om AutoCAD aan te schaffen. Nu zijn de kaarten duidelijk geschud. Ik denk dat de meeste mensen hun werk minstens even goed kunnen doen met ZWcad.

Aleen maar goeds? In 2D wel, in 3D vind ik het een heel stuk aangenamer werken in AutoCAD. Of dit puur met het programma te maken heeft weet ik niet, maar ik ben pas in 3D in AutoCAD beginnen tekenen sinds versie 2009. De verschillen zijn hier vrij groot mee wat maakt dat ik mijn weg niet vind.

Besluit
Er bestaat al minstens 1 budget vriendelijk CAD programma waar de meeste AutoCAD tekenaars zo goed als onmiddellijk mee aan de slag kunnen. Mensen die de aankoop van een CAD programma overwegen raad ik zeker aan om ook dit programma in het lijstje van kandidaten te plaatsen.
Mocht je interesse hebben kan je zwcad aankopen via:
www.zwcad.nl

Aangepast zoeken