Hardware review: Eizo 2243

Na de vele testen van invoer apparatuur komt nu de uitvoer aan bod. Aangezien wij tekenaars meestal de hele dag naar ons scherm kijken is het toch wel belangrijk dat dit van goede kwaliteit is. Op werkdagen kijken we tenslotte bijna meer naar ons scherm dan naar de rest.

Dankzij Eizo mocht ik de 2243W testen.
Eizo is een merk dat niet zo goed gekend is onder particuliere gebruikers, maar onder mensen bij wie kleur echtheid en kwaliteit heel belangrijk is wel. Enkele specificaties van het geteste scherm op een rijtje:
  • Display grootte: 474 mm x 296 mm (22" breedbeeld)
  • Resolutie: 1920 x 1200 pixels (16/10 verhouding)
  • Pixelafstand: 0,247 mm x 0,247 mm
  • Aantal kleuren: 16.7 million
  • Kleurbereik: 92% NTSC, 95% AdobeRGB
  • Helderheid: 350 cd/m²
  • Contrastverhouding: 1200:1
  • LCD technologie: S-PVA
  • Reactie tijd: 6 ms
Allemaal mooi, maar wat betekent dit nu echt?

De doos
Het scherm zat verpakt in een zeer stevige doos, in blokken piepschuim. Dit had ik graag anders gezien. Het piepschuim kan volgens mij tegenwoordig perfect vervangen worden door milieu vriendelijkere alternatieven.
Bij het uitpakken van het scherm viel het onmiddellijk op dat ik niet te maken had met een doorsnee merk. Alle mogelijke kabels zaten er bij! Zowel een stroom kabel, de audio kabel, een USB kabel als 2 signaal kabels. (DSub-DSub and DVI-D-DVI-D)

Aansluiting
De stroom aansluiting gebeurt met de standaard stekker, dus die hoef ik niet opnieuw te leggen. De signalen voor mijn oude scherm kwamen binnen met een vga kabel, maar dit scherm kan aangestuurd worden met een DVI kabel, dus deze kabel leg ik even opnieuw. Aangezien ik te ongeduldig ben om eerst de audio kabel te leggen alvorens dit scherm aan het werk te zien wacht ik hier nog even mee.
Mijn pc met windows 7 herkent dit scherm meteen in de juiste resolutie 1920 x 1200), dus geen gedoe met drivers zoeken op een incompatibele resolutie.
Mijn eerste reactie: slik!

Eerste gebruik
De voet van dit scherm is in de hoogte aanpasbaar, zeer handig, nu kunnen de boeken die onder mijn scherm op mijn bureau lagen terug in de kast. Dat oogt heel wat netter.
De kleuren die ik te zien krijg zijn helemaal anders dan wat ik gewoon was. Ik heb al met heel wat schermen gewerkt, maar zo levendig heb ik de kleuren nog nooit gezien.
Naast de levendigheid van de kleuren valt het ook onmiddellijk op dat er zo goed als geen onderscheid te zien is tussen pixels. Ik ben dan even gaan kijken in de eigenschappen en dan begrijp ik waarom. Er zitten 16 pixels per mm²!
In de handleiding is er nog wat te lezen over kleuren instellingen, dat wordt lezen, want hier heb ik nog geen enkele ervaring mee.
Aangezien er 1920x1200 pixels zijn op een 22" breedbeeld scherm zijn de letters en knopjes in programma's allemaal iets kleiner, geen probleem voor goede ogen, maar mensen met iets minder goede ogen zouden beter een type kiezen waarbij er minder pixels gebruikt zijn voor dit beeldscherm formaat.

Een scherm is meer dan beeld
Ondanks de heel dunne rand rond het beeldscherm zitten er toch luidsprekers in de behuizing. Deze zijn op de achterkant geplaatst in plaats van onderaan waardoor je een mooie fijne rand krijgt die overal even breed is. Ik vind dit persoonlijk een heel nette oplossing. Om klank te krijgen moet ik nog even het mee geleverde audio kabeltje aan mijn PC aansluiten.
De klank is meer dan voldoende om eens een signaal te horen, maar de kwaliteit van het geluid is niet goed genoeg voor mij om er mee naar muziek te luisteren. Aangezien dit niet de taak is van een scherm vind ik dit niet erg, daarvoor zijn er goede en goedkope 2.1 luidspreker systemen te koop.

Nader bekeken.
Na de eerste vluchtige tests ga ik een stapje verder in het gebruiken van dit scherm.
Aangezien wij als tekenaar meestal in AutoCAD werken even mijn bevindingen hierover.
Dit scherm heeft een fysieke grootte van 22" beelddiagonaal, maar het aantal pixels van een klassiek 24" breedbeeldscherm. Dit maakt dat alles er nog fijner en netter uitziet dan ik gewoon was. Ik teken altijd met een zwarte achtergrond, die is nu duidelijk zwart, niet vaal grijs, maar diep zwart. Persoonlijk vind ik dit heel leuk werken.
Na het lijnen werk komt de presentatie aan bod, een klant is nog altijd meer met een rendering dan met lijnen tekeningen.
Hier is het van groot belang dat alles er zo echt mogelijk uit ziet, dus eerst ga ik op zoek naar goede textures. Na wat proberen en zoeken lukt het me eindelijk om een goede render op te bouwen en pijnig ik mijn computer een klein uurtje om een full screen render te genereren.
Bij het inspecteren van de verkregen afbeelding is komt een groot voordeel van dit scherm naar boven. Je kan onder een heel andere kijkhoek naar het scherm kijken zonder veranderingen in kleuren te krijgen.

Er is meer dan werk
Nu het werk rond is kan ik weer even wat ontspannen.
Eerst even een filmpje opleggen. Mijn PC heeft enkel een DVD speler, nog geen Blu-Ray, dus speelt de film slechts af op 720 x 576 pixels. Dit geeft duidelijk korrels, dus hier haalt de PC jammer genoeg niet alles uit het scherm. Hiervoor zou ik dus een HD-lezer moeten hebben.
Spelletjes heb ik ook even gespeeld. Hierbij is het vooral leuk dat je beschikt over een groot scherm en een snelle reactie tijd. De hoge kwaliteit van de kleuren gaat in games wat verloren.

Conclusie
Het is wel duidelijk, er zijn schermen en er zijn schermen.
Als je intensief met een computer werkt is een scherm een belangrijk onderdeel dat zeker aandacht verdient bij de aankoop ervan. Eizo staat niet bepaald bekend om zijn lage prijzen, maar eenmaal je een scherm van deze klasse aan het werk gezien hebt begrijp je al beter waarom. Voor occasioneel thuis gebruik is een klassiek scherm van de bekende grote merken zeker voldoende, maar bij professioneel gebruik vind ik de meerprijs te rechtvaardigen. Zeker als je ook rekening houdt met de 5 jaar garantie die je krijgt.
Kortom, ben je particulier, dan is dit misschien wat overkill, maar als intensief gebruiker kan ik je dit scherm zeker aanraden.

Externe links:
website eizo
hardware.info/monitoren

Aangepast zoeken