Hardware review: 3Dconnexion Space Navigator USB

Dankzij cadkoop.be kon ik een 3D muis testen. Het is het basis model �SpaceNavigator� geworden.

Navigeren in autocad of solid edge is niet altijd even eenvoudig. Ik vond het altijd lastig dat ik commando�s moest onderbreken om eerst alles goed op het scherm te krijgen. Dankzij een 3D muis kan je nu met je linker hand navigeren door je tekening en met rechts je objecten aanduiden. Het is verbazend hoe snel je begrijpt hoe je de controller moet bedienen om tijdswinst te bereiken.

Het is ook zeer handig dat de controller druk gevoelig is. Duw je dus zachtjes in een richting, dan zal je tekening ook maar zachtjes verplaatst worden. Op de behuizing zijn ook nog 2 programmeerbare knoppen.

Ik heb de controller vooral getest in Solid Edge 20 3D en Autocad 2008 in de 2D omgeving. Voor het tekenen in Solid Edge is dit toestelletje na een halve dag al bijna onmisbaar, in autocad 2D is het wel handig, maar niet zo �n must. Ik moet mezelf wel nog verplichten om het model te manipuleren via de 3D muis, een gewoonte haal je er niet zo snel uit. Er is wel 1 nadeel aan deze manier van werken, je hebt geen hand meer vrij om wat te eten tijdens het tekenen�

Wat ook zeer leuk is is dat je deze controller ook kan gebruiken bij photoshop, sketchup, google earth,� en de office programma�s zoals word, outlook en exel.

Voordat ik het toestel ontvangen had was ik bang dat het toestel opzij geduwd zou worden tijdens de bediening, maar die angst was snel over wanneer ik het in mijn handen had, het is een serieus zwaar dingetje van bijna een halve kilogram. De metalen voet met rubberen ring voorkomt perfect dat de muis gaat schuiven over je bureel. Qua samenwerking loopt alles ook goed, naast de 3D muis is er ook nog een klassieke muis en een wacom tekentabletje aangesloten. Deze 3 toestelletjes werken netjes naast elkaar.

Als je ook nog wat eye-candy wil hebben kan je de blauwe leds net onder de knop aan laten staan.
Hier zie je de mogelijkheden van zo'n toestelletje:

Aangepast zoeken