FastFiber

algemeen advies gevraagd

Gestart door bartovan, di 20 12 2011, 14:45:17

Vorige topic - Volgende topic

bartovan

Hallo,

ik ben 39 en heb indertijd op mijn 22e een diploma behaald van industrieel ingenieur elektronica. Daar heb ik eigenlijk nooit meer iets mee gedaan. Na de hogeschool ingenieur ben ik direkt naar de kunstacademie gegaan, dan op een ministerie gewerkt 10 jaar als een soort halfslapende beleidsmedewerker  :D, nu sinds 2 jaar bij een vzw als projectmedewerker 4/5.
Ik begin echter meer en meer zin te krijgen om iets te doen als zelfstandige (ev. in bijberoep naast een halftijdse gewone job), en ook thuiswerk spreekt me gigantisch aan. Ik kan heel goed overweg met computers en computertekenen, intuïtief dan zo een beetje, heb goed ruimtelijk inzicht en ben creatief. Toen zag ik daarbij nog eens dat technisch tekenaar een knelpuntberoep is, en dus dacht ik: da's echt iets voor mij.

Het is niet de bedoeling om rijk te worden of zo, gewoon een leuke (bij)baan die ik thuis zou kunnen doen, en waar ik mijn boterham zou kunnen mee verdienen. Nu verdien ik ook niet veel, dus ik ben snel tevreden op dat vlak. Het is belangrijker voor mij hoe ik mijn tijd doorbreng.

Nu heb ik een paar vragen:
1) ten eerste naar opleiding, ik heb al wat gegoogled en zo, en ik zie hier en daar relatief korte opleidingen van een dag of 4 per module, in een module of 3. Zijn die nuttig/nodig? Ik zou het zeker ook zelf kunnen leren. Of doe ik een combinatie zelf leren en dan een cursus voor gevorderden? Of nog iets anders? Wat raden jullie aan?
2) kan ik na mijn cursus voor gevorderden (stel dat ik dat doe), gewoon aan de slag in bijberoep? Als ik laat weten dat ik dat soort cursus gevolgd heb, kan ik dan een betaalde opdracht aan? En vind ik die dan ook?
3) Wat voor opleiding/cursussen zou ik moeten volgen om als technisch tekenaar bij een bedrijf aan de slag te kunnen, gezien mijn achtergrond als industrieel ingenieur (wel een beetje "vervallen" natuurlijk, al 15 jaar niks mee gedaan)?
4) Autocad is een duur programma. Er bestaan ook open source alternatieven (zie bvb. http://www.osalt.com/autocad). Is daar een markt voor, zijn daar opdrachten voor? En als ik met de open source leer werken, is dat een goeie opstap naar Autocad? Iemand daar ervaring mee? (Misschien maak ik hier beter een apart topicje van?)

Ik zie mezelf zo al werken aan mijn computer thuis een dag of twee in de week, maar tussen nu en dan zitten nog wat stappen, kunnen jullie mij wat vertellen daarover ajb?

Al heel hartelijk bedankt bij voorbaat voor alle info en goede raad die jullie me kunnen geven...

vriendelijke groeten,

Bart uit Brussel

julien

Welkom!
een hele boterham om mee te beginnen.  :mrgreen:

Zelfstandige in bijberoep worden kost je niet veel, ik heb dit ook sinds bijna een jaar. Als je je inkomen onder de (ongeveer) â,¬5.000 houdt moet je zelfs geen belastingen betalen en aanrekenen.

Ik zoek niet actief naar werk, als er iets uit de lucht komt gevallen neem ik het aan. Zo heb ik dus nog maar 2 opdrachten gehad. AutoCAD is inderdaad duur, maar is zijn alternatieven. Je kan gaan voor AutoCAD Lt ofwel voor een kloon, ik heb er zelf ook eentje:
http://www.cadsite.be/review/software/zwcad2011/zwcad2011Pro.php

Cursus? Er is veel mogelijk. Moet het snel gaan? Dat kan, maar je betaalt ernaar.
Ofwel ga je naar een VIVO/syntra/... dat kost heel wat minder, maar het zal maanden duren voordat je wat verder staat.

Bmad

Bart we kunnen elkaar een hand geven heb namelijk het zelfde idee als jou :D

Op het moment volg ik een curcus via het lbc http://www.lbconderwijs.be/AS/tabID__2142/DesktopDefault.aspx . Duurt wat langer, maar is wel goedkoop en via opleidingscheuqeus nog goedkoper.

Kijk ook eens naar online tutorials ( engels ) b.v.
http://www.cadsite.be/smf/index.php?action=post;topic=5159.0;last_msg=27328#
http://www.cadtutor.net/
http://www.lynda.com/AutoCAD-2011-tutorials/essential-training/61615-2.html
http://tutorials.downloadroute.com/AutoCAD-Autodesk-Inc.html
http://www.we-r-here.com/cad/drawings/index.htm (oud)


bartovan

Citaat van: julien op di 20 12 2011, 15:31:25
Ik zoek niet actief naar werk, als er iets uit de lucht komt gevallen neem ik het aan.

Waw, hoe gaat dat dan? Hoe vinden de opdrachtgevers je dan, bedoel ik?

Citaat van: julien op di 20 12 2011, 15:31:25Cursus? Er is veel mogelijk. Moet het snel gaan? Dat kan, maar je betaalt ernaar.
Ofwel ga je naar een VIVO/syntra/... dat kost heel wat minder, maar het zal maanden duren voordat je wat verder staat.

Ik begrijp nog niet heel goed wanneer je je nu "technisch tekenaar" kunt noemen. Er zijn heel korte cursussen, zoals hier: http://www.cursus-autocad.be/opleidingen/2D-autocad-basiscursus.html, in 3 keer twee dagen ben je al aan 3D. En er zijn ook heel lange, zoals hier: http://www.syntra-ab.be/opleidingen/autocad-2d, waar het alleen voor basis 2D al 8 volle dagen duurt ?! Ik ben nogal een snelle leerling, maar ik wil me nu ook niet vergalloperen en in 6 dagen willen leren wat een ander op twee jaar leert... Wat moet ik nu best volgen? Of leer je op die langere opleidingen een pak meer? Ik begrijp het niet goed...

bartovan

Bedankt ook bmad voor je reactie. Ik vrees dat ik me dood ga vervelen op van die lange cursussen, het mag nogal snel gaan voor mij. Hoe is het daar voor jou? Gaat dat wat intensief daar? En leer je dingen die je in die kortere cursussen niet zou leren, denk je?

Dan is er nog de kwestie van het inschrijvingsgeld natuurlijk, ik heb ook geen geld op overschot dus misschien zal ik wel verplicht zijn om de lange weg te nemen met opleidingscheques... Maar ik zou toch graag echt het inhoudelijk verschil weten eerst...

julien

Ik werk al meer dan 10 jaar als technisch tekenaar, ondertussen kennen velen me al.
Daarnaast heb ik ook een kleine site gemaakt over mijn bijberoep.

Mijn directe omgeving weet ook wat ik kan, ik merk wel dat sinds ik een BTW nummer heb ik plots niets meer moet doen voor vrienden en kennissen.  :mrgreen:

Die cursussen verschillen heel sterk. Ik heb zelf al vele kortlopende cursussen gevolgd en weet ondertussen dat de meeste goed zijn, dat vooral het tempo anders ligt. Die goedkope cursussen worden ook vaak gevolgd door mensen die gewoon voor het sociale contact gaan. Die mensen vertragen alles dus heel sterk.
Om een idee te geven. 10 jaar geleden volgde ik 2 dagen Solid Edge cursus aan 85.000BEF. Je kan hetzelfde leren bij syntra op 5 halve dagen aan â,¬1.300.
bij AutoCAD zijn de verschillen nog veel groter.

Bmad

De snelheid hangt voor een groot deel van het niveau van de klas af.
En voornamelijk hoe snel ze iets oppakken, ik leer ook redelijk snel maar er zijn er ook in de klas die alles een paar keer uitgelegd moeten hebben wat dus erg vertraagt.

Als de curcus af is gelopen zouden we het autocad 2012 moeten kennen http://www.cadcollege.nl/boeken/boek_ac2012.htm .

Bij voldoende discipline en met behulp van de uitgewerkte oefenopgaves http://www.cadcollege.nl/boeken/uitgewerkte%20oefeningen/boek_ac2012_uitgewerkte_oefeningen.htm zou je met thuisstudie ook een heel eind moeten kunnen komen.

bartovan

Citaat van: Bmad op di 20 12 2011, 22:39:02
Bij voldoende discipline en met behulp van de uitgewerkte oefenopgaves http://www.cadcollege.nl/boeken/uitgewerkte%20oefeningen/boek_ac2012_uitgewerkte_oefeningen.htm zou je met thuisstudie ook een heel eind moeten kunnen komen.

Super, bedankt.

bartovan

Het begint al wat duidelijk te worden.

Bedankt!

Bmad

Citaat van: bartovan op di 20 12 2011, 14:45:17

Ik zie mezelf zo al werken aan mijn computer thuis een dag of twee in de week, maar tussen nu en dan zitten nog wat stappen, kunnen jullie mij wat vertellen daarover ajb?


Laat al die stappen hier weten scheelt mij en eventueel andere uitzoek werk en  hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. :)

bartovan

Citaat van: Bmad op di 20 12 2011, 22:54:45
Laat al die stappen hier weten scheelt mij en eventueel andere uitzoek werk en  hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. :)

Doe ik.

Een ander idee dat ik bedacht bij het zien van deze vacature (http://vdab.be/mijnvdab/jobs/wz/jobs.jsp?action=DETAILMAILURL&ID=7382187&dist_channel=WWW) was: training on the job. Ik heb ze gemaild met de melding dat ik industrieel ingenieur ben (toch op papier  :wink:, ik ben er helemaal uit ondertussen), en of ze mij niet willen aanwerven en trainen in hun bedrijf...
Heb er niet veel hoop op, maar wou het toch eens proberen...

Ik hou jullie op de hoogte...

FastFiber