Citaat van: kr1zz1p op ma 15 01 2007, 18:52:34
Hallo allemaal,
Ik ben hier nieuw op het forum en heb enkele vragen.
Ik zit nu op mijn laatste jaar houttechnieken in maaseik (TSO) => www.sjm.be
Nu heb ik nog te kiezen om het 7de jaar te doen. Dit is een opleiding voor CNC machines, maar dat zie ik niet echt zitten.Nu zit zit dus heb ik al een tijdje in mijn hoofd om voor assistent-architect te kiezen.
Dit omdat ik we als GIP een houtskeletbouw moeten uittekenen, een passende keuken uittekenen
,.. En dit ligt mij wel. Ook krijg ik op school Isolatietechnieken, cunstrudieleer, materiaalleer, sterkteleer,...
Nu heb ik de vraag als het wel gaat lukken als TSO-student. Mijn wiskunde is heel beperkt, fisica krijg ik niet, ...
Het enige probleem is dan dat er alleen een opleiding zou zijn in brugge, maar ik las in 1 van de eerst posten dat er volgend jaar ook eentje bijkomt in hasselt (zelf woon in in genk) dus dit zou veel beter zijn. Heeft iemand soms wat informatie ivm de nieuwe opleiding in hasselt, ....
Alvast bedankt, Kristof!
Hey,
Ik zit momenteel in het 2e jaar Architect-Assistent in Brugge. Vandaag zelfs m'n laatste examen gehad, fingers crossed dus.
Wat jouw vraag betreft:
Wiskunde mag niet echt een probleem zijn. Wiskunde in z'n zuiverste vorm wordt hier niet gegeven. De vakken waar wiskunde aan te pas komt is voornamelijk structuuranalyse (het vroegere 'sterkteleer'). Geen zware stof maar toepasingsgerichte oefeningen. Wij in 't tweede jaar leren nu gewapend beton berekenen. Uiteraard moet je daarvoor de basis en de theorie kennen en dat leer je in het eerste jaar. Reactiekrachten bvb.
Normaal gezien zou dit dus geen probleem mogen opleveren.
Fysica dan, eigenlijk totaal niet. In het vak comfortbeheer (het vroegere bouwfysica) worden berekeningen gezien ivm isolatie en ventillatie (U-waarde en EPB-berekeningen) maar daar hoef je je ook weinig zorgen over te maken. Terug, het is allemaal zeer toepassingsgericht. Geen fictieve zaken. Alles zoals het 'op een buro' zou gebeuren, en daar hoef je ook geen wiskundige formules of fysica van buiten leren he.
Samengevat moet je dus zéker en vast geen wiskundige zijn om mee te kunnen in de opleiding. 't Valt allemaal best wel mee. Wat moet je wel willen of kunnen? Werken! Denk niet hier 3 jaar 't feestbeest te komen uithangen. Dé grote nadruk ligt op het vak 'architectuurprojecten'. Daarin werk je per jaar (1e: eengezinswoning; 2e appartementsgebouw; 3e iets groters als school of hotels) een project uit. Rond dit project zijn ook alle vakken gericht. Voor comfortbeheer reken je de isolatiewaarden uit van dat gebouw, voor structuuranalyse maak je structuurplannen van dat gebouw, je maakt 3D's, je maakt presentatie's met photoshop, je maakt een meetstaat & bestek...en ga zo maar door.
Voor iedere fase (schetsontwerp, voorontwerp, bouwaanvraag, uitvoeringsontwerp) krijg je een deadline & de opdrachten. Je moet er werkelijk hard voor werken en nu en dan is een nachtje door...
ps: waar zou trouwens die opleiding in Limburg starten?
Wat Brugge zelf betreft: het merendeel van de studenten die in Brugge verblijven logeren in het studentenhome, net naast de school. In Brugge bekent als 'peda'. 't Is geen gesloten peda, je gaat buiten en binnen wanneer je wil. En er is een gebouw apart waar praktisch enkel AA'ers zitten. Verwacht je niet aan een luxe-hotel maar 't is vrij netjes en alles wat je nodig hebt is er aanwezig. Indien interesse moet je maar 'es contact opnemen met Geert Broeckaert. Die is contactpersoon voor 't studentenhome (geert.brouckaert@howest.be)
grtz
Stijn.