FastFiber
Menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen Menu

Berichten - CvdB interieur

#1
SketchUp! / Re: autocad naar sketchup
vr 14 10 2016, 16:56:22
In de eerdere versies van Sketchup kon je alleen importeren van dwg aanklikken in de Pro versie.

ondertussen is er al veel veranderd. De gratis versie noemt nu Sketchup Make, maar van zodra je die gebruikt voor professionele doeleinden moet je aankopen. ook duur geworden. 625 voor een full versie.

(moest er iemand trouwens een full 2015 licentie nog beschikbaar hebben ben ik zeker geïnteresseerd, want voor kantoor wordt het heel duur om thuis én op kantoor deze beschikbaar te hebben in pro versie. wij blijven voorstander van legaal, maar 175 voor een upgrade en 625 voor een full versie liggen toch heel ver uit elkaar.

soit, dat was de vraag niet  :mrgreen: )
#2
Er zijn verschillende methoden op een "jump-snap" in autocad te doen. Ik geef enkele voorbeelden:

vb: een lijn 50cm rechts vanaf het beginpunt van een horizontale lijn starten:
cammand line
typ "from" in commandline og klik "snap from" icoontje aan op de osnap toolbar)
klik (snap) op beginpunt van de reeds getekende lijn en beweeg de muis naar rechts op je lijnstuk totdat een nieuw snapsymbool op je lijnstuk te zien is (vb nearest of mid) - (opgelet, niet klikken nu)
typ 50
enter

wanneer je op de y-aslijn wil starten dien je te werken met het @
vb: een lijn starten 50cm boven een horizontale lijn:
command line
typ "from"
klik op beginpunt van horizontale lijn
typ @0,50
enter

Een tweede iets ingewikkeldere methode is werken met de transparante calculator : 'cal

je hebt bvb 2 vierkanten naast elkaar in je tekenening met een bepaalde tussenafstand tussen de twee vierkanten. je wil nu een lijn starten in het middelpunt tussen de vierkanten:
- comaand line
- typ:  'cal    in de commandline (nu wordt de transparante rekenmachine opgehaald in autocad. ze is er, maar je ziet ze dus niet. Alleen heb je autocad verteld dat je iets wil uitrekenen)
- typ nu: MEE (wat zoveel wil zeggen als the Midd of an Endpoint and an Endpoint)
- je krijgt nu een grotere vierkante cursor. klik daarmee de beide hoeken van de vierkanten aan en je zal zien dat autocad snapt naar het midden tussen die hoekpunten.

Er bestaan heel wat funties in de 'cal, maar die zijn te uitgebreid om allemaal neer te schrijven.
in elk geval voor jouw vraag: een snappunt op 25% van de lengte van die lijn kan je het volgende doen:het percentage omzetten naar een breuk en werken met de transparante calculator: (de functie voor verwerken van breuken in de cal is plt)
- command:  line
-typ          'cal
-typ:         plt(end,end,1/4)
-eindpunten aanklikken en klaar

#3
Citaat van: Active_Immun op wo 22 11 2006, 09:39:53

Mmm, ik verwijs naar dezelfde pdf (no hard feelings)  :)


GreetZzz,
mE!
8)

bloos, bloos...had uw laatste link niet aangeklikt...ben voorstander om het linkadres te zien en niet de tekst hier om te klikken. vind dat zo tricky om op vervelende sites met spam te komen...vandaar dat ik niet op alle "hiers" klik. En er rechts op klikken om eigenschappen ervan te vragen kan, maar ze hebben me ooit eens geleerd dat echte goede PC tekenaars lui moeten zijn en zo weinig mogelijk moeten klikken... :lol: (was trouwens in mijn autocadcursus bij VDAB in het jaar 2000)

Maar alle eer gaat natuurlijk naar jou  :wink:
#4
Tips en commentaar / Re: Wat had je gewenst?
wo 22 11 2006, 09:58:36
Citaat van: julien op wo 22 11 2006, 09:38:09
Zoiets dus:
http://www.cadsite.be/blocks/block.php
Maar dan wat meer.
sorry Julien, don't shoot me  :), is al  super wat je aanbied (die blocks die je aanbied staan trouwens al heel lang tussen mijn favorieten  :wink:)
maar had me inderdaad wat beter moeten uitdrukken: probleem met de blockdownload nu is dat je elke tekening moet openen om te zien wat er in staat. Misschien kan daar wat aan gedaan worden.
Ook niet alle tekeningen staan in layer 0
en eu...ben best bereid grondig mijn steentje bij te dragen want heb hier heel wat zelfgetekende blocks...vraag is waar er nood aan is natuurlijk...
#5
Tips en commentaar / Re: Wat had je gewenst?
wo 22 11 2006, 09:36:19
Citaat van: julien op do 09 02 2006, 10:16:03
Hoi iedereen,

Kunnen jullie eens zeggen wat jullie veranderd willen zien, nieuw willen hebben,...

Misschien houd ik er wel rekening mee.  :mrgreen:

Een downloadrubriek waar we blocks kunnen downloaden zou wel leuk zijn. Uiteraard zelfgetekende blocks in legale versies én in layer 0.
Maar da's misschien wat veel gevraagd  8)
#6
Heb deze interessante pdf gevonden ivm europese tekenafspraken:

http://www.zulu.nl/html/3_down/EU_tekens.pdf


Leuk om eens te lezen, maar begrijpelijk dat niemand er zich aan houdt.
VB: zij beschrijven dat muren schuin op regelmatige afstand moeten gearceerd worden (type ansi 31 dus) maar verdere onderscheidingen in materialen kunnen aan de hand van eigen arceringen en mits inbreng van Legenda toegevoegd worden.

Ook layerstructuur wordt uitgelegd (pg 30), maar er zit niet veel logica in vindt ik.

Wel "leuk" is de afspraak ivm pendikte. (pg 24).Moest dit gehanteerd worden zou mij dit al veel ergernissen gespaard hebben bij het afdrukken van andermans tekeningen waarbij de pensettings niet meegeleverd werden
#7
Ik denk niet dat het echt nuttig is om een comforme layerstructuur te hebben. Niet iedereen heeft dezelfde layers nodig of hoeft layers aan en uit te zetten

Het enige waar ik graten in zie is een comform kleurgebruik dat gepaard gaat met dezelfde peninstellingen (zoals rotering: wit = 0,25 geel= 0,35 enz...) zodat je gelijk waar een tekening in juiste dikte kan plotten, ook al beschik je niet over de meegeleverde peninstellingen.

als je dan toch richtlijnen wil kan je in een architectenbureau best de structuur van het VMSW gebruiken (vroeger VHM) waarop de meetstaten en bestekken gebaseerd worden. Dan krijg je ongeveer onderstaande structuur die je verder kan onderverdelen (verdere onderverdeling van de hoofdstukken te vinden op http://www.vmsw.be/VMSW/algemeen.jsp?page=2046#B2005

0- afbraak (hier kan je ook stippellijnen, aslijnen enz... onderverdelen
1- onderbouw
2- bovenbouw
3- dakwerken
4- Gevelsluiting
5- Binnenafwerking
6- Technieken fluida
7- Technieken elektro
8 - schilderwerken
9 - Omgevingswerken
#8
Is het niet zo dat bij LT 2007 de functie OTRACK reeds is vervat in de software, maar bij de LT 2006 niet?

In dat geval zou ik niet veel twijfelen en voor de LT versie gaan.

Ik werk met LT 2006 en de OTRACK mis ik verschrikkelijk  :(
yoin