yoin Menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen Menu

Berichten - Hitachi

#1
Nu snap ik wat je bedoelt met grondbalans, bij grotere werken is het meestal gunstig om de grond ter plaatse te verwerken. Maar soms gaat het om het uitgraven van industriebouwen of ophogingen en dan kan je niet anders dan afvoeren of aanbrengen.

En dat van het samendrukken en uitzetten van de grond bij verwerken daar had ik ook al aan gedacht, alleen wist ik niet dat ook dit in een norm werd vastgelegd (ga ik eens moeten nazoeken).

Nogmaals bedankt voor de reactie, ik ga er nog wat verder aan knutselen.  :)
#2
Ikzelf ben elektronicus van opleiding (en ben ook in die richting tewerkgesteld). Maar een cameraad van mij heeft een grondwerkersbedrijf en hij klaagt altijd over het aantal kuub dat hij moet wegvoeren of aanbrengen dat hier altijd discussie over is. Dus hij heeft mij gevraagd of ik niet geinteresseerd was om opmeetwerk voor hem te doen alsook de berekening van de volumes.

Ik kan met een graafmachine werken en met de laser is ook geen probleem, in mijn vrije tijd werk (en programmeer) ik vaak met autocad. Vandaar dat ik beiden wilde combineren.

Maar u spreekt van een grondbalans, maar dat zijn nieuwe termen voor mij, en van die normen weet ik nog minder.
Mijn kennis/aanpak vertrekt puur uit de wiskunde/meetkunde en (mijn) logica.

Ik weet dus ook niet exact hoe er gemeten wordt, wel met een totaalstation, maar de exacte werkwijze is me nog onbekend.

Wat ik nu heb is dus een puntenbestand waar ik dan driehoeken mee maak en zodoende het volume kan berekenen, tot hiertoe geen probleem.

U zegt dat de nauwkeurigheid afhangt van het puntenbestand, bedoelt u hiermee: 'hoe representatief zijn die punten voor het terrein?' (op een sterk varierend terrein te weinig punten geeft uiteraard een foutief resultaat).

En van dat interpoleren/extrapoleren begrijp ik niet helemaal (of het hangt ervanaf hoe de meting wordt gedaan). Stel nu bvb ik heb een terrein van 20m bij 20m. Met mijn meetstok ga ik het terrein opmeten en ik blijf bvb 20cm van de kant om op te meten, in het midden neem ik ook nog enkele meetpunten (dus eigenlijk heb ik een terrein van 19,6m bij 19,6m opgemeten). Stel dat de nieuwe hoogtes zijn afgetekend op de paaltjes rondom, dus ik start een nieuwe meting en ga de verschillende paaltjes af. Nu heb ik dus een terrein gemeten van 20m bij 20m.
Stel nu dat beide oppervlakten perfect vlak liggen (om makkelijk te rekenen) en er moet bvb 0,5m grond af.
ik reken beide volumes uit 20x20x0.5 (wat er uit moet) en 19,6x19,6x0,5 (wat er gemeten is dat er nog ligt). Hierdoor heb ik een fout van 8m³.
Mar zoals ik zei: ik ken de regels van de metingen ook niet precies, of men bvb aan de kanten steeds op dezelfde punten moet meten.

En volgende voorbeeld: stel dat het terrein 100mx100m is en nogal hobbelig ligt, dan wil ik liefst zoveel mogelijk 'actuele punten'. Stel dat het terrein vierkant is en 1 helling heeft. Als ik zonder interpolatie werk dan weet ik alleen wat er in of uit moet. Als ik wel interpoleer dan kan ik precies uitrekenen waar de verschillen het grootst zijn en waar het kleinst en zou ik bvb een formule kunnen opstellen die bepaald hoeveel de grond gemiddeld moet verplaatst worden waaruit men dan kan afleiden of men het werk met een kilver, een graafkraan of een graafkraan+traktor moet uitvoeren.

Ik vind het alvast leuk om met iemand te praten uit die wereld komt waar ik me wat in wil verdiepen

PS: En waar vind ik een goed GIS-forum?
#3
@EddyBeerke: dat was wat ik bedoelde met mijn laatste zin. Die mogelijkheid was wat ik in het begin gevonden had, maar ik vond het nog niet 100% naar mijn zin. Docken leek me professioneler over te komen.

Maar ik ga nog verder op zoek en geef wel een seintje als ik een andere oplossing gevonden zou hebben.
#4
Ik weet niet of ik het onderwerp hier moet plaatsen of onder VBA.

Ik ben bezig om een applicatie te maken in autocad met als doel een volumeberekening te maken van een terrein.
Deze vraag is met Civil 3D waarschijnlijk binnen enkele minuten opgelost (maar daar hangt dan ook een stevig prijskaartje tegenover). Vandaar dat ik zelf een poging wil wagen.

Mijn vraag is eigenlijk of er hier nog mensen zijn die iets gelijkaardigs geprobeerd hebben? Het gaat mij niet zozeer over 'welke regels moet ik in VBA intypen' maar wel: 'waar moet ik op letten bij het maken van berekeningen'.

Mijn bevindingen:
Stap 1: volume berekenen onder een oppervlak
+ Lees een bestand met actuele hoogtes in
+ aan de hand van dit puntenbestand worden driehoeken gegenereerd die het opp voorstellen
==> volumeberekening mogelijk

Stap 2: verschil tussen 2 volumes
Vervolgens kan ik van 2 puntenbestanden inlezen (oude en nieuwe hoogtes) en van beiden een volume berekening doen. Het probleem is echter dat ik ze niet van elkaar mag aftrekken want dat geeft een foutief resultaat.
Dit omdat de meetpunten niet exact op elkaar liggen uiteraard.

Stap 3: zorg ervoor dat beide bestanden gelijk zijn qua X en Y waardes.
Voor alle toegevoegde punten is er nog de onbekende Z-waarde. Wat mijn bedoeling is: controleer binnen welke driehoek het punt valt, stel voor deze driehoek een vlakvergelijking op en bereken daaruit de bijhorende Z-waarde.
Maar dit is dan enkel geldig als het punt binnen die driehoek valt. Stel bvb dat ik de nieuwe hoogtes helemaal op de rand van het terrein heb genomen, de oude waardes op 1 m van de rand. Zoals hierboven gezegd worden er punten toegevoegd, zodoende komen ook de X en Y waardes van de rand-punten bij in de lijst met oude hoogtes (met dan Z als onbekende). Maar aangezien deze punten nooit in een driehoek zullen vallen kan men de Z-niet berekenen.
Ik zou dan ook kunnen zeggen: alleen voor de punten waarvoor de Z-waardes kunnen berekend worden mogen opgenomen worden in de berekening.

Stap 4:
Zoals hierboven gezegd zouden de buitenste punten kunnen weggelaten worden. Maar stel dat ik volgende coordinaten heb:

oud:(-1,0,5) ; (3,3,5) ; (3,-3,5)
nieuw: (0,0,1) ; (3,4,1) ; (5,0,1)

Dit zijn 2 driehoeken die op mekaar liggen met een verdraaing, dit heeft als gevolg dat ik slechts 2 buiten overhoud die kunnen berekend worden.
Met als gevolg dat het verschilvolume 0 geeft als resultaat.

Of ben ik dan al verplicht om alle snijpunten van de lijnen van de gevonden driehoeken van de 2 puntenreeksen als meetpunten/interpolatiepunten toe te voegen?.

Stap 5 wordt nog het begrenzen van het oppervlak.
Stel dat er een rechthoekige uitsparing is dan mogen de zijden van de driehoeken deze uitsparing niet overlappen/kruisen.

Ik hoop dat het nog een klein beetje duidelijk is, anders plaats ik wel enkele tekeningen.

Hoe hebben anderen dit opgelost, of wat zijn nog eventuele bedenkingen/toevoegingen?

#5
Qua uitzicht is dit inderdaad hetgene dat ik zoek, dus daarvoor alvast mijn dank.

Hetgene ik echter wil bereiken is dat ik de applicatie steeds verder kan blijven fine-tunen zonder dat ik externe applicaties nodig heb. Als ik het op de manier van de link wil doen dan moet ik VB installeren.
Het zou de bedoeling zijn om de geschreven applicatie op meerdere computers te gaan draaien, als ik een aanpassing wil doen (via een willekeurige computer) dan ben ik al verplicht om op elke pc die VB te installeren.
Misschien dat ik het voorlopig toch bij een gewoon formulier hou dat ik dan aan de kant (en eventueel buiten het venster van autocad) kan plaatsen.

Hartelijk dank voor de snelle reactie  :D
#6
Goedenavond aan allen,

Ik ben bezig met een applicatie te maken in autocad (2002 - 2006), via VBA worden een aantal punten een uit bestand gehaald, vervolgens enkele berekeningen gemaakt en het één en ander wordt vervolgens in modelspace uitgetekend. Maar nu zou ik enkele resultaten van die berekeningen willen tonen in een soort van overzichtsvenster (gelijkaardig aan het propertievenster). En ik wil ook de mogelijkheid hebben om eventueel met keuzelijsten waardes beinvloeden.

Ik heb al wat rondgekeken bij het customizen van menu's en toolbars maar daar kon ik het niet direct vinden.

Met een userform in VBA is het misschien ook mogelijk, maar een userformkan ik weer niet dockable maken, en het tonen en verbergen van onderdelen wordt dan lastiger.

Ik hoop dat er iemand hierbij kan helpen.

Alvast bedankt voor het meedenken