Beste,
Voor een project heb ik via de website geodata.nationaalgeoregister.nl heb ik data binnengehaald voor meerdere AHN-hoogten. Ik krijg dit vervolgens binnen als .laz.
Hoe en waar kan ik dit inladen in autocad?
Ik heb de beschikking over Autocad Civil 3d.
Ik ben hier onlangs ook mee aan het experimenteren geweest. Een laz-bestand een ingepakt las-bestand is. Met de gratis LASTOOLS kun je het bestand uitpakken. Deze kun je vervolgens in C3D importeren als Pointcloud (via toolspace of commanod CREATEPOINTCLOUD).
Lastools: http://www.cs.unc.edu/~isenburg/lastools/download/LAStools.zip (http://www.cs.unc.edu/~isenburg/lastools/download/LAStools.zip)
Vaak maak ik met de lastools direct een uitsnede uit het bestand. Het is even zoeken naar de werking maar het is wel gratis.
Reimer
Bedankt Reimer,
Ik heb deze uitgepakt met LasTools en dan krijg ik een .las bestand van 3.3 gb. Deze probeer ik in te lezen als pointcloud maar dat duurt nu al een uur.
Tevens als .shp geexporteerd maar dan loopt de pc na 3 kwartier vast, het zijn meer dan 70.000 punten denk ik.
Ook heb ik het als .txt geexporteerd maar dan is 9 gb te groot om in kladbord / notapad + in te lezen.
Hoe kan ik een uitsnede maken? Ik unzip en exporteer de bestanden allemaal via dos-commando's. Ik kan niet het programma starten want dan krijg ik allerlei meldingen over licenties.
Als alles een stukje kleiner zou zijn zou het moeten werken denk ik.
update 10:55
toch gelukt om in LasTools de .las te splitsen, nu verder uitzoeken.
kijk eens op de site waar je de lastools vandaan hebt. Daar hebben ze ook een las split tool http://rapidlasso.com/lastools/lassplit/ (http://rapidlasso.com/lastools/lassplit/) mogelijk dat je daar wat mee kan
stephan
Ik gebruik Recap om grote puntenwolken op Te delen in kleinere specifieke gebieden.
Dan zijn ze (de kleinere) makkelijker Te hanteten in AutoCAD of Revit of whatever CAD. Je kunt notepad++ ook goed gebruiken. Met wen simple macro haal je 95% van de punten weg en hoi je 5% scandata over. Dat is vaak nog erg nauwkeurig (afh. Doel) scandata is simple data, enige 'moeilijke' is de hoeveelheid waar je een beetje grip op Moet zien Te krijgen. Tools en methods genoeg...